Onderstaand bouwverslag kreeg ik aangereikt van mede club-lid Kees Kraaij, waarvoor enorme dank! Het bouwverslag is volledig in zijn eigen woord en niet aangepast door mij.
De Lidl zwever is een hype. Ik heb deze zwever voor het eerst gezien op een camping van de zomer. Een vader was met zijn zoon met de zwever aan het spelen en maakte mooie loopings.
Voor de kosten hoef je het niet te laten en de basiskosten zijn €7,95. Per internet besteld en thuis laten bezorgen in een handzame doos met romp, vleugel en vast hoogteroer voor loopings en zweven (O boven) met gebruiksaanwijzing en vleugelstickers.
Mijn doel is de zwever om te bouwen tot een RC zwever, die in de doos makkelijk is mee te nemen, bijvoorbeeld op vakantie. Dus de vleugel en hoogte roer los van de romp te houden, zodat het model in de doos past.
Begonnen om op YouTube de filmpjes van de Lidl zwever, planeur, glider of segler conversie te
bekijken om ideeën op te doen. Ook aan vliegclubleden gevraagd, hoe de zwever om te bouwen. Robert Vet en Patrick Kok hebben goede adviezen:
Belangrijke informatie. Zwaartepunt ligt 4 cm van de voorkant van de vleugel. De motor wordt met 1 graad naar rechts geplaats en 2 graden naar beneden om het koppel te corrigeren. De punt wordt met die maten afgesneden. Motorsteun van 2mm triplex gefixeerd door de bij bijhorende schroeven in het midden een gat voor de as en daaronder een gat voor de 3 motor stekkers.
Het kapje haal je er met de hulp van een scherp mes af. Daar tref je een moer aan voor de balans, die haal je er uit. Daarna maak je de ruimte er onder hol met een mes met een dremel boor machine met opzetstukken. Maak zoveel mogelijk ruimte in de romp en de kap.
Om het de zwever goed te balanceren heb ik de servo’s voor het hoogteroer en richtingsroer in de staart geplaatst. De draden heb verlengd met 40 cm en gesoldeerd. Maak met een boor en gat onder de vleugel om de draad door te leiden naar de ontvanger. Stekker in de romp dan de draad naar buiten steken en daarna solderen! Pas op met krimpkous verhitten. Je kan het styropore beschadigen door de hitte!!
De draden weggewerkt in een gleuf die aan beide zijden van de romp gemaakt heb en afgewerkt met het lijmpistool. De motor met triplex plakken op de romp plakken met het lijmpistool. De ruimte inrichten met de regelaar bevestigd met 3 polen aan de moter. Let er op dat de motor rechtsom draait. De ontvanger zo ver mogelijk naar achter plaatsen en fixeren. De accu ook zo ver mogelijk naar achter plaatsen ivm het zwaartepunt. Je kan de holte tot onder de vleugel uithollen. De motor heb ik uitgerust met een klapschroef wat zeer goed is bevallen. De eerste maiden vlucht gemaakt!
De meeste materialen heb ik bij Hobby-in gekocht en besteld, omdat Dennis zeer goede adviezen geeft.
Bestelling Aeronaut:
- Cam Carb BI. 8.0×4.0 art. nummer:723413.
- Z-Spinner 30mm ordernr: 7251/71
- Clamping cone motor shaft 5.0 mm. ordernr:7123/05
- Spinner cap 30 mm-ordernr: 7251/86