RC Besturing

Posted on by

Er zijn veel verschillende zenders te koop. Van heel goedkoop, tot ontzettend duur. Voor de besturing van een foampie, heb je echt geen zender nodig die uitgerust is met heel veel kanalen (mogelijkheden).
Wat wel belangrijk is bij de aanschaf van een zender is; ken je meerdere mensen die dezelfde hobby uitoefenen, dan is het handig om af te stemmen wat hun ervaringen is met verschillende merken.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar 2 merken, Futaba en Spektrum.

Om te beginnen, zou ik je de volgende zender willen adviseren, goedkoop en gewaardeerd. De Turnigy TGY i6 AFHDS
Deze zender wordt geleverd met een ontvanger.

Laat me nu wat basis control settings uitleggen:

De afbeelding laat een zender zien, gebasseerd op Mode 2. Binnen Nederland worden over het algemeen Mode 1 (gas rechts) of Mode 2 (gas links, zoals hierboven afgebeeld) gevlogen.

Naast een zender, heb je ook een ontvanger nodig. Ik ga in de onderstaande afbeelding ervan uit dat je met een foampie gaat vliegen, dus de aansluitingen zijn hier dan ook minimaal op gebasseerd:

Nu we weten hoe de aansluitingen op de zender en de ontvanger zijn, zal ik ook toelichten wat de ‘rolroeren, hoogteroer, gas, richtingsroer’ zijn. Je kunt je er misschien wel een beeld bij vormen, maar voor de volledigheid hieronder: