Lidl zwever – Motor op rug

Posted on by

Mijn eerste werd er een met de motor op de rug.

Gebruikte onderdelen vind je hier: Gebruikte elektronica en onderdelen

De zoektocht begon op google.com waar ik simpelweg in tikte: Lidl Plane thingiverse en ik kwam uit op de link: https://www.thingiverse.com/thing:3767350/files

De ‘ouderwetse’ manier van de motor op de rug van de zwever sprak mij aan en zo begon het avontuur.

Ik pakte een eerste zwever uit doos en begon na te denken hoe ik het wilde aanpakken.
De eerste stap was de printer aanslingeren. Zo geschiedde.

Een van mijn doelen was zo min mogelijk RC aan de buitenkant te zien (laat staan draadjes en servo’s in het zicht).
Dus ik bedacht mij dat het een goed idee was om de romp in 2 delen te snijden. Ik wilde namelijk de stuurstangen door het toestel naar achteren halen. Achteraf ben ik erachter dat dit toch simpeler kan. Dit doordat een clublid mij vertelde dat dit eenvoudiger kan. Zie hiervoor Tips & Trucs

De eerste stap was door midden snijden en beetje ruimte maken in het ‘RC compartiment’
Het resultaat beviel mij wel.
Hierna bepaald waar ik de roeren wilde hebben. De aansturing verloopt over hoogte en ailerons. Ik verwacht rudder niet snel te gebruiken.
Beetje ‘op zicht’ wat inkepingen gemaakt en de roeren aan de scharnierzijde schuin afgesneden. Voor het zicht eerst even met papiertape vast geplakt.

Hierna moest de RC ingebouwd gaan worden. Eerst met de vleugel begonnen.
Hierbij was mij in mijn zoektocht online ook al opgevallen dat dit op verschillende manieren gebeurd. Hetzelfde lid van de vliegclub dat de oplossing voor de stuurstang door de romp bedacht had, doet het weghalen van delen van foam met een soldeerbout. Zie ook hiervoor de Tips & Trucs sectie.

Ik heb dit met een dremel gedaan. Echter, om de juiste diepte te bepalen en niet door de vleugel heen te gaan moest ik weer met de 3D printer aan de slag.

De dremel die ik gebruik is er een van Parkside (lang leve de Lidl)

Hiervoor zijn helaas geen directe opzet stukken beschikbaar om er een boven vrees van de maken. Dus ik moest zelf aan de slag.
Eerst een exemplaar gezocht online dat mij aansprak qua functionaliteit. Echter bleek dat het schroefdraad hiervan niet geschikt was. Dus wat aanpassingen verricht en zie hieronder het resultaat.

Hierna de printer opnieuw aan geslingerd en zie het resultaat (links de versie met schroefdraad dat niet paste).

Nu kon ik aan de slag met het uitvrezen van de onderdelen in de vleugel.
Het begon met het aftekenen van de locatie waar de servo’s moesten komen.

Hierna met de vrees bepaald wat de diepte moest worden en op goed geluk de vrees erin gezet en het resultaat mag er zijn!

De servo paste perfect! Eerst beide servo’s op de juiste plek aangebracht en daarna bedacht dat het een goed idee was om er een servo plaatje op te leggen. Aangezien ik alsnog geen servo’s wilde zien.

De servo plaat wederom van thingiverse gehaald. (zie gebruikte onderdelen)

En zo ook de servo hevels die ik gebruikt heb bij deze modificatie. (zie gebruikte onderdelen)
De servo voor het hoogteroer heb ik met een kleine rode buis door de romp verlijmd naar achteren toe. Hierbij een servo en eenzelfde servo hevel (in het zwart) geprint. Een servo voor in de romp gemonteerd.

En de stuurstang naar achteren.

De canopy heb ik na loshalen van het toestel, ook flink uitgehold. Eerst met een mesje en later afgerond met de dremel. Dit om ruimte te maken voor bijvoorbeeld de ontvanger en de accu.
Om de canopy wel netjes te laten sluiten op de romp heb ik gebruik gemaakt van kleine platte magneetjes.

Dit sluit perfect af!

Tot slot de motorgondel op de romp geplaatst. Eerst even afgemeten.

Hierna de motor bevestigd met propellor en verlijmd met hot-glue. Aangezien het plastic is, was ik even bang dat dit te heet zou worden, maar is mee gevallen.
Het uiteindelijke resultaat mag er zijn!